20-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Brzmi niewiarygodnie, ale innowacyjny dodatek do telefonu komórkowego może przetestować posiłek pod kątem składników wywołujących alergię.
Około 1-2 proc. populacji ma na orzechy. Podczas gdy u większości ludzi objawy reakcji alergicznej obejmują wysypkę, swędzenie, biegunkę lub wymioty, u niektórych odpowiedź organizmu jest bardziej drastyczna - wstrząs anafilaktyczny, podczas którego zwężają się drogi oddechowe i spada ciśnienie krwi, może prowadzić do śmierci.
Naukowcy opracowują urządzenie, które ma być dołączane do telefonu komórkowego i pomóc w rozpoznawaniu niebezpiecznych dla danego pacjenta składników żywności.
Co prawda istnieją już urządzenia wykrywające alergeny w posiłkach, ale są nieporęczne, więc trudno się nimi posługiwać podczas jedzenia poza domem. Tymczasem właśnie to przy okazji spożywania posiłków „na mieście" detektor niebezpiecznych dla składników przydałby się najbardziej.
Naukowcy z University of California w Los Angeles opracowali kompaktową wersję urządzenia ze specjalną aplikacją iTube, która może być stosowana wraz z telefonem komórkowym zaopatrzonym w kamerę.
Użytkownik może pobrać próbkę żywności, rozdrobić ją i wymieszać z ciepłą wodą, a następnie pozostawić na kilka minut. Następnie iTube jest stosowany za pośrednictwem kamery w telefonie komórkowym w celu wykrycia stężenia alergenów. Dzięki temu można uzyskać informację o ilości alergenu, np. orzechów, , jajek i glutenu.
Cała procedura trwa do 20 minut. I choć może się to wydać dość uciążliwe, dla osób cierpiących na alergię może być kluczowe dla zachowania zdrowia a nawet życia.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »